A dohányzás mindig is távol állt tőlem. Egyszerűen nem láttam benne semmi olyan vonzó tulajdonságot, ami miatt felkeltette volna az érdeklődésemet. Természetesen megvoltak az én életemben is azok a pontok, amik belépésként szolgálhattak volna, hogy dohányossá váljak, mint például kiskamaszként, amikor az volt a menő, ha valaki cigihez jutott, vagy a középiskolában, ahol a szünetekben az iskolai trafik előtt a füst egységes tejszerű masszaként jelezte az elijesztés és tájékoztatás céljából tartott felvilágosító órák kudarcát. A főiskolán érdekes módon már lényegesen kisebb volt a kísértés. Leginkább az éjszakai bulik által, a szűk, zárt szórakozóhelyeken tapasztalhattam meg a passzívdohányzás „örömeit”. Manapság egyre kevesebb helyen találkozhatunk mi nem dohányzók ezzel a szokással, így azt hihetné az ember, hogy drasztikusan visszaesett azok száma, akik nap-nap után rágyújtanak. Sajnos a helyzet még mindig nem annyira fényes, mint amennyire gondolnánk.

EGY KIS TÖRTÉNELEM

dohányzás cigi egészség életmód szokás szenvedély függőség e-cigi pipa szivar

Igen hányattatott sorsa van a füsteregetésnek a történelmünkben, de nem csak ez, hanem a terjedelmes történelme is különlegessé teszi a „feketelistás” szerek körében. Eredete (jelen tudásunk szerint) egészen az ősidőkbe nyúlik vissza, ahol már a kendermagot is elszívták. Az amerikai indián népcsoportok főként rituális eszközként alkalmazták, aztán „szerencséjükre” elérte őket a civilizált népáradat a felfedezők által, akik meglátták a potenciált a dohánylevelekben és juttattak belőle az újdonságokra éhező és nyitott Európának. Ami kifejezetten érdekes, hogy igen rövid időn belül több országban is elkezdték büntetni a használatát. Volt időszak, amikor a pápa kiátkozással jutalmazta a füstölgésnek hódolókat. Nyilvánvalóan ezek hátterében sokszor inkább politikai semmint egészségügyi szempontok álltak, de ez a fajta megosztottság mindig is jellemezte a dohányzást (noha ennek oka az évszázadok alatt változott). Hozzánk a török hódoltság idejében jutott el az új termény a XVI. század második felében (pedig ekkor épp Törökországban is tiltották ezt a tevékenységet). A vegyes fogadtatás ellenére a XVII. századra igen népszerűvé vált és széles körben hódoltak a dohány élvezetének. A XX. század első fele hihetetlen népszerűséget eredményezett főként a cigarettának, amihez a filmipar igen jelentős módon hozzájárult. Az érdekessége ennek az, hogy eddigre már több tanulmány is kimutatta a káros hatásait a rendszeres rágyújtásnak, de a kevésbé látványos és érdekfeszítő tudományos kutatások érthetően nem versenyezhettek a fellendülés alatt álló mozgókép vonzó és csillogó világával. Folyamatosan zajlottak a szakemberek részéről felmérések, analizálások, tesztek, hogy minél jobban fel tudják térképezni a dohányzás emberi szervezetre gyakorolt hatásait, aminek eredményeként Írországban 2004. március 29-én betiltották ezt a tevékenységet a nyilvános helyeken, iskolákban, korházakban és egyéb zárt légterű intézményekben. Ezt követően hosszabb-rövidebb idő után számtalan országban (többek közt Magyarországon is) követték az írek példáját, így elérkeztünk a jelen állapotokhoz.

NAPJAINKBAN

Meglátásom szerint manapság az már nem hírértékű, hogy a dohányzás káros az egészségre. Ez egy annyira elcsépelt közhellyé vált, mint ahogy általában semmitmondóan kérdezzük meg egymástól, hogy mi a helyzet a másikkal (tisztelet a kivételnek). Aki nem akar szívni, az simán elkerüli a cigit, szivart, pipát, aki pedig fogyasztja ezeket, az lesöpri (gondolom én) a milliónyi tényt, amivel zsúfolásig tele van az internet. A legszomorúbb, hogy a fiatalkorúak esetében (lassuló ütemben ugyan) továbbra is nő a dohányzók száma. (Néhány felmérés szerint hazánkban stagnál ez az érték 16-20% között.)

dohányzás cigi egészség életmód szokás szenvedély függőség e-cigi pipa szivar

A teljesség igénye nélkül álljon itt egy pár, a dohányzás hatására nagyobb valószínűséggel kialakuló betegségek közül: koszorúér betegség, sztrók, cukorbetegség, tüdőrák, bórrák, impotencia, érszűkület, szívinfarktus, vérellátási zavarok, gyomorfekély, zöldhályog, daganatok kialakulása (húgyhólyag, vese, gége nyelőcső stb.), tüdőbetegségek.

Rendszeres viták folytak/folynak azzal kapcsolatban, hogy ki, mennyire erőltetheti rá az akaratát a másikra, vagyis a dohányzók és nem dohányzók ellentétes érdekei, hogyan érvényesíthetők úgy, hogy minél kevésbé legyen megsértve a másik tábor. Részben a korlátozásoknak köszönhető az e-cigaretta térhódítása is, ami egy életképes alternatívának tűnik a hagyományos cigit használók többségének a számára.

E-CIGI, BARÁT VAGY ELLENSÉG?

dohányzás cigi egészség életmód szokás szenvedély függőség e-cigi pipa szivar

Az e-cigi már 2006 óta megvásárolható hazánkban, de robbanásszerű térnyerése a dohányzás nyilvános helyeken való betiltását követően következett be. Ma már számokban kimutatható a hatása a cigarettafogyasztás területén. Lényegesen kevesebb kutatás foglalkozik ezzel az eszközzel, mint a több ezer éves dohányzással, ezért hatásait tekintve ugyan egyre pontosabb képet kapunk, de még mindig vannak feltérképezetlen pontjai. Összességében az kijelenthető, hogy kíméletesebb a szervezettel szemben, mint „természetes” társa. Már csak működését tekintve is (nem égés, hanem párolgás zajlik le az e-cigikben) kevésbé számít kártékonynak. Amit viszont fontos kiemelni, hogy ez az eszköz is káros a szervezetre, főként annak, aki korábban nem használt hagyományos dohánytermékeket. Leszokásra sem igazán alkalmas, ugyanis a többség számára, inkább egy új alternatívát jelent, mintsem a füstöléstől való teljes megszabadulás eszközét. Sok helyen ennek ellenére félrevezetően azt állítják, hogy károsanyagoktól mentes és leszoktató eszközként árulják.

LESZOKÁS

A dohányzástól megszabadulni nem könnyű. A gyors jutalmazásnak köszönhetően, ami egy-egy slukk esetén beinduló biokémiai folyamatok eredményeként néhány másodperc alatt végbe megy a szervezetben, igen komoly kihívás elé állítja az ettől a szokásuktól elszakadni vágyókat. Mivel komoly hatást gyakorol a testre, ezért nélkülözéséből fakadóan, erőteljes tünetei (ingerültség, alvászavar, depresszió, agresszivitás, nikotin utáni vágy stb.) jelentkeznek a leszokás egyes fázisaiban. Az akaraterő mellett leginkább egy támogató közeg tud segítségül szolgálni, olyan személy(ek), aki tartja bennünk a lelket a nehéz pillanatokban. Hasznos lehet még a gyakori mozgás, a nagyobb mennyiségű alvás és a folyamatos folyadékbevitel (lehetőleg víz). A tapasztalatok szerint küzdelmes út dohányzóból nem dohányzóvá válni, de egyben hálás dolog is, mivel már igen hamar, 1-2 héten belül kezdenek jelentkezni szervezetünk pozitív reakciói és javulni az életminőségünk.

GONDOLATOK A VÉGÉRE

A dohány és a belőle készült termékek meglehetősen rögös utat jártak be az évszázadok alatt, ami jól mutatja, hogy mekkora hatással is tud lenni a politika és a gazdaság a társadalmi szokásokra és a benne élők egyéni életére egyaránt. Tiltották, büntették, pápai kiátkozást vont maga után, majd sikké, divatossá vált, sőt volt időszak, amikor kifejezetten ajánlották a fogyasztását, miközben az idő múlásával az egyre sötétebb oldalát is megmutatta a számunkra. Manapság már a dohánygyárak is elismerik a káros hatását, de ez mit sem számít a számukra. Ha a jól menő üzletük, vagy emberéletek milliói (évente nagyjából 5 millió ember hal meg a dohányzás miatt) között kell választani, ők elég egyértelműen állást foglalnak. Persze kár lenne a felelősséget áthárítani teljes mértékben rájuk, hiszen minden egyes szál meggyújtása előtt egy döntést hozunk, ami bármikor lehet az is, hogy ezt most inkább kihagyjuk.

Felhasznált anyagok:

http://www.leteszemacigit.hu/hogyan-kuzdheti-le-megvonasi-tuneteket

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/drog_cigi_alkohol/7632/e-cigaretta-allasfoglalas

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/drog_cigi_alkohol/4330/elektromos-cigaretta

http://hvg.hu/plazs/20120207_elektromos_cigaretta_veszelye

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/siralmas_magyar_adatok_a_dohanyzas_pusztitasarol.617889.html

http://www.fulspecialista.hu/dohanyzas/megdobbento-adatok

http://www.fokuszpont.dohanyzasvisszaszoritasa.hu/hu/content/hazai-es-kulfoldi-adatok-tanulmanyok

http://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/9867/a-dohanyzas-tortenete-es-hatasai

http://www.fulspecialista.hu/dohanyzas/dohanyzas-tortenete

http://fustolgok.hu/eu-koerkep

http://www.webbeteg.hu/cikkek/sziv_es_errendszer/9864/a-dohanyzas-karos-hatasai

https://www.youtube.com/watch?v=KyTBYFWXxFI

https://www.youtube.com/watch?v=Wr57n7RpfCU